Skip to main content

Hälsingland -Järvsö & Hälsingegårdar

Pris från:
7 995:-
Dagar:7
 • Resa i modern turistbuss
 • Sex hotellnätter med del i dubbelrum
 • Frukost dag 2-7
 • Middag dag 1-6
 • Lunch dag 2-5 & 7
 • Entré & visning Hälsingegård Ol-Anders
 • Entré & visning, Hälsingegård Gästgivars i Vallsta
 • Besök, Järvö Kyrka
 • Entré & visning, Stenegård
 • Eftermiddagsfika, Avholmsberget
 • Visning, kaffe & smörgås, Fluren
 • Underhållning, Harsa
 • Visning, Växbo Lin & Växbo Kvarn
 • Lokalguide, dag 2-5
 • Reseledarservice
Boka resa

Hälsingland har ett starkt kulturarv med sina Unesco världsarvsklassade Hälsingegårdar. I Järvsö besöker vi Stenegård där även Lill-Babs utställning numera finns. Följ med och utforska vilda & vackra Hälsingland.

Sök resa

Program

Dag 1 – Stockholm (ca 60 mil)
Efter upphämtning på våra respektive påstigningsplatser styr vi bussen norrut. Vi gör stopp på lämpliga platser för möjlighet till bensträckare & fikapauser under resans gång. På Östgötaporten i Ödeshög stannar vi för att köpa en god lunch.  Resan fortsätter mot vår vackra huvudstad Stockholm. På Scandic Järva Krog checkar vi in och gör oss bekväma i våra rum. Under kvällen lär vi känna varandra mer, vid en gemensam middag i hotellets restaurang.

Dag 2 – Världsarvet Hälsingegårdar
Efter frukost styr vi bussen mot det fantastiska Järvsö.  Vid lunchtid möter vår guide upp oss i Bollnäs och vi fortsätter längs Voxnans dalgång. I Alfa gör vi ett stopp för att njuta av en god lunch på anrika Alfa Gästgiveri. Eftermiddagen ägnas åt världsarvet Hälsingegårdar. Vi besöker världsarvs-centret och Hälsingegård Ol-Anders och hör om dåtidens fester och kalas i de vackert smyckade rummen. Här finns också en intressant utställning om bygdens stora utvandring till Amerika i mitten av 1800-talet, samt en helt ny utställning om älgen Hälge, vars skapare Lars Mortimer kom härifrån. Efter en givande dag samlas vi åter i bussen för att åka till hotell, Scandic Bollnäs. Vi checkar in och gör oss bekväma i våra rum. På kvällen samlas vi i hotellets restaurang för att avnjuta en god middag.  

Dag 3 – Lill-Babs Järvsö
Efter en god frukost samlas vi åter i bussen. Vi följer Ljusnans dalgång till Hälsingegård Gästgivars i Vallsta, en av de sju Hälsingegårdar som re-presenterar världsarvet Hälsinge-gårdar. Vi får ta del av livet på gården under mitten av 1800-talet. En fröjd för ögat är Jonas Wallströms fantastiska inredningsmåleri. Med schabloner och frihandsmåleri i festrummet, brud-kammaren och husförhörsrummet. Här finns även en utställning av konstnären Mårten Anderssons Hälsingeinspirer-ande konst. Färden går vidare norrut till Järvsö för ett besök i Järvsö kyrka, som är Sveriges största landsortskyrka. Vi njuter av den vackra utsikten över Järvsöbygden från Öjeberget innan vi besöker Stenegård. Här äter vi lunch, besöker Lill-Babsutställningen och tar del av hennes rika artistliv. Här på Stenegård finns också flera små butiker, en vacker trädgård och ett världsarvsmuseum för Hälsingegårdar-na. Vi far vidare mot Delsbo och gör ett besök på Delsbo Forngård. Här är det förstämma inför den stora Delsbo-stämman och de allra flesta husen är öppna. Vi gör ett kortare besök innan vi åker upp på Avholmsberget och njuter av kaffe och den hänförande utsikten över Dellensjöarna och de blånande bergen. Vi tar oss tillbaka till vårt hotell. På kvällen samlas vi i hotellets restaurang för att avnjuta en middag.  

Dag 4 – Fluren – En dag på skogen
Utvilade och efter en god frukost ska vi idag bege oss norrut och så småningom rakt ut i Hälsingeskogarna. Här på Fluren fanns tidigare en livlig verksamhet. I slutet av 1800-talet bodde här över 80 personer som fick sin försörjning från skogen. Bland de återskapade miljöerna finns idag skolan, handelsboden, vattenfabriken, skomakeriet, Flurgaraget med veteran-bilar, Flurbion, bensinstationen från mellankrigstiden, kolarkojan m.m. Här njuter vi av kaffe, smörgås och en intressant visning. – Det här är en verklig idyll långt in i Hälsingeskogen! Vi åker vidare genom skogen, stannar till och njuter av utsikten i Hästberg innan vi kommer till Harsa. Här på Harsagården äter vi en Hälsingsk delikatess, pärgröt med fläsk och får lyssna till trevlig underhållning. Här finns också Svedbovallens levande fäbod. Efter en givande dag åker vi tillbaka till vårt hotell. På kvällen samlas vi i hotellets restaurang för att avnjuta en god middag.  

Dag 5 – Linets landskap
När frukosten är avklarad samlas vi i bussen. Vårt första stopp gör vi idag på Växbo Lin. Här får vi en guidad tur i väveriet och vi besöker den in-spirerande linnebutiken. Vi fortsätter en kort bit till Växbo kvarn för möjlighet att strosa runt på egen hand, bland de små butikerna. Vi samlas åter vid Växbo Krog för att avnjuta en gemensam lunch.  Vi fortsätter vår upptäcktsfärd österut till Trönö, där en av landets bäst bevarade medeltidskyrkor finns. Här är även Nathan Söderblom uppväxt. Sista anhalten blir Söderhamn där vi gör en kort rundtur i staden innan vi åker tillbaka till vårt Hotell. Passa gärna på att utforska Bollnäs centrum på egen hand. På kvällen samlas vi för att avnjuta en gemensam middag i hotellets restaurang.

Dag 6 – Örebro (ca 33 mil)
Efter frukost checkar vi ut och tar farväl av fagra Hälsingland för denna gång. Vi färdas genom Dalarna och gör stopp för bensträckare och matpauser under resans gång. I Örebro checkar vi in på flotta Grand Hotel och gör oss bekväma i våra rum. På kvällen samlas vi i hotellrestaurangen för att avnjuta en god måltid. 

Dag 7 – Hemfärd (ca 43 mil)
Efter en skön natts sömn och en god frukostbuffé checkar vi ut och samlas åter i bussen. Resan fortsätter söderut med utsikt över Vätterns vackra vyer. I Gränna gör vi ett stopp för möjlighet att köpa fika och kanske en och annan polkagris. Vi fortsätter färden och Jönköping blir vårt nästa stopp. På Restaurang Stugan i Stadsparken avnjuter vi en god lunch i vacker miljö. Därefter fortsätter vår hemfärd genom det småländska landskapet. Vi gör stopp för bensträckare och fika på lämpliga platser under resans gång. Vi tar farväl med oförglömliga Hälsingeminnen, och kanske en & annan souvenir i bagaget

Hotell
Scandic Järva Krog (1/7–2/7)
Scandic Bollnäs (2/7–6/7)
Scandic Grand Örebro (6/7–7/7)

 

*Med reservation för tryckfel & ändringar!

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/7BussHälsingland - Järvsö och HälsingegårdarMer än 87 995:-BokaMer information

Hotell

Scandic Hotel Bollnäs

Scandic Hotel Bollnäs

Bo med vacker utsikt över sjön Varpen, nära Bollnäs charmiga stadskärna. Njut av solnedgången, ät en bit mat i restaurangen och avsluta med ett parti krocket på baksidan. Eller träna i vårt gym, basta...