Skip to main content

Smakfullt möte mellan 3 länder

Status:
Fullt

Underjordiska upplevelser, trädgårdslabyrinter och konstrastfyllda städer är några av höjdpunkterna på resan som går till ”hörnet” av tre länder – Nederländerna, Tyskland och Belgien. Addera smakfulla delikatesser så som belgisk choklad, kloster öl och nederländskt vin. 

Sök resa

Program

Dag 1. Sverige - Bremen (ca 50 mil)
Via Öresundsbron och färjan Rödby – Puttgarden når vi Tyskland vid lunchtid och Bremen på eftermiddagen. I centrum ligger Marktplatz med det gamla gotiska rådhuset och Rolandsstatyn. Dessa med fler intressanta byggnader runt torget gör att den är med på Unescos världsarvslista. Kvarteren ner mot floden Weser är också sevärda, med Schnoorstadsdelen, med många fina butiker med konsthantverk och mysiga caféer. Efter en liten promenad i stadskärnan kör vi ut och checkar in på vårt komfortabla hotell Atlantic, beläget i en lugn, grön del av staden. Middag äter vi tillsammans på hotellet.

 

Dag 2. Bremen–Valkenburg (ca 40 mil)
Efter en härlig frukostbuffé rullar vi vidare mot Ruhrområdet, Köln, och så småningom holländska gränsen. Väl framme i Valkenburg går vi under jord. I stadens populära grottor får vi en guidad tur som antingen kan göras med tåg eller till fots. Grottornas spännande historia blir än mer fängslande i de mörka underjordiska gångarna. Under turen ser vi bland annat vägg-målningar, skulpturer och plaketter. Nere i grottorna har människor även tagit skydd genom åren. Tillbaka ovan jord åker vi till Hotel Walram där vi ska bo i fyra nätter. Gemensam middag på kvällen i hotellets restaurang.

 

Dag 3. Utflykt till Maastricht (ca 3 mil)
Idag upptäcker vi grannstaden Maastricht som är en av Neder-ländernas äldsta städer. Tillsammans med vår lokalguide promenerar vi på kullerstensgatorna genom den historiska stadskärnan, förbi kyrkor, stadsmurar och anrika köpmannahus. Ett av de bästa sätten att upptäcka Maastrichts omgivningar är en båttur på floden Maas. Under ca en timme flyter vi förbi stadskärnan och når den belgiska gränsen, där båten vänder tillbaka igen. Åter på land har vi fri tid för att äta lunch och strosa runt på egen hand. Innan vi åker tillbaka till Valkenburg besöker vi Maastrichtbornas stolthet, vingården Apostelhoeve, vars flaskor t.o.m. har stadsvapnet på sina etiketter. Här har det producerats högkvalitativa viner sedan 1970 och det är den första vingården i Nederländerna.

 

Dag 4. Historisk djupdykning (ca 5 mil)
Idag beskådar vi en sevärd plats som verkligen är ett måste om man är intresserad av det andra världskriget. Fortet Eben Emael byggdes av belgarna under 30 talet för att försvara denna strategiska plats, där 3 länder möts. Det ansågs då vara världens bästa fort och helt ointagbart. Det intogs dock av tyskarna genom en spektakulär luftlandsättning med glidflygplan. Under eftermiddagen besöker vi Brand Bierbrouwerij, Nederländernas äldsta bryggeri. Vi provar deras öl och får en rundtur i lokalerna. På vägen tillbaka till Valkenburg åker vi förbi den amerikanska krigskyrkogården i Malgraten. Kvällens 3-rätters middag är inspirerad av Dreiländerpunkt, med en rätt från varje land.

 

Dag 5. Choklad & öl i Belgien (ca 10 mil)
Vid en första anblick kan Liège upplevas sakna charm. Många av de historiska arven förstördes under andra världskriget och staden har idag mer karaktär av arbetarstad. Men vi får inte låta oss luras av stadens yta. Under en rundtur visar vår lokalguide oss de främsta sevärdheterna. Vi kan inte besöka Belgien utan att provsmaka en av landets delikatesser, nämligen den belgiska chokladen. På chokladmuseet Darcis Chocolatier i Verviers får vi både provsmaka och lära oss mer om kakaoodling & tillverkningsprocess. En annan belgisk delikatess är klosterölet och vi avrundar vår dag i Belgien med bryggeribesök och ölprovning på klostret Abbaye du Val-Dieu i Aubel.

 

Dag 6. Valkenburg–Bremen (ca 40 mil)
Idag lastar vi in väskorna i bussen och beger oss norrut igen. När vi kommit över tyska gränsen gör vi ett stopp i intressanta Aachen. Härifrån styrde Karl den Store över stora delar av Europa på 800 talet. Vi beser Domen där han ligger begravd, och som också är upptagen på Unescos världsarvs-lista. Under eftermiddagen är det Autobahn som gäller och på kvällen är vi i Bremen igen. Gemensam middag på hotellet.

 

Dag 7. Bremen – Sverige (ca 50 mil)
Efter en god frukostbuffé checkar vi ut och gör oss redo för avfärd. Vi gör stopp på lämplig plats för möjlighet till bensträckare och prisvärd shopping. I Puttgarden kör vi ombord på färjan som tar oss över till Rödby på 45 minuter. Via Öresundsbron är vi snart åter på svensk mark. Berikade med nya upplevelser och härliga minnen i bagaget, tar vi farväl på hemorten igen. 

 


*Med reservation för feltryck & ändringar!

Hotell

Hotel Walram, Valkenburg

Hotel Walram, Valkenburg

HOTELL (Dag 2-6) Hotel Walram, Valkeburg inbjuder till en modern atmosfär och stämningsfull, nostalgisk miljö. Här möts både dåtid och nutid. Hotellet är beläget vid den lilla floden De Gul och det är...